Engelse/Canadese WO2 battledress 21e Army Group

€380,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Originele Engelse/Canadese WO2 battledress in prachtige staat. Deze is van de 21e Army Group van het Royal Warwickshire regiment. De battledress is gemaakt in 1944 en ziet er nog super uit voor zijn leeftijd. Tevens heeft de eigenaar van het jasje toentertijd meerdere onderscheidingen verdiend, waaronder de 1939-1945 star, de France-Germany star en de Efficiency medal.

De 21e Legergroep stond onder bevel van generaal (later veldmaarschalk) Bernard Montgomery.  Oorspronkelijk vielen alle grondtroepen tijdens Operatie Overlord onder de 21e Legergroep. Toen een aanzienlijke Amerikaanse legermacht in Normandië was geland werden de Amerikaanse eenheden samengebracht in de 12e Legergroep onder generaal Omar Bradley. De 21e Legergroep behield alleen nog het Britse Tweede leger en het Eerste Canadese leger. 

Tijdens de gevechten in Normandië was de 21e Legergroep onder andere betrokken bij de Slag om Caen en gevechten om de  Zak van Falaise. Na Operatie Dragoon vormde de 21e Legergroep de linkerflank van de geallieerde opmars in Noordwest-Europa. Het werd verantwoordelijk voor de verovering van de havens en het uitschakelen van de V-1 en V-2 lanceerbases die langs de kusten van Frankrijk en België lagen. Op 4 september 1944 werd de Belgische havenstad Anterpen veroverd.

De 21e Legergroep speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden. Na het mislukken van Operatie Market Garden was de Legergroep betrokken bij de Slag om de Schelde. Tijdens de Slag om de Ardenne werden de Amerikaanse eenheden (Amerikaanse Eerste Leger en het Amerikaanse Negende Leger) ten noorden van Ardennen overgeheveld naar de 21e Legergroep. De reden was dat het hoofdkwartier van de Amerikaanse 12e Legergroep die ten zuiden van de Ardennen lag door de Duitse aanval werd af gesneden van de Amerikaanse eenheden ten noorden van de Ardennen. Na de slag keerde het Amerikaanse Eerste Leger terug naar de 12e Legergroep en bleef het Amerikaanse Negende Leger langer onder bevel staan van Montgomery’s 21e Legergroep.

Tussen 14 en 27 januari 1945 was de 21e Legergroep betrokken bij Operatie Blackcock. Na de succesvolle operatie waren de eenheden van de legergroep betrokken bij Operatie Veritable en Operatie Grenade. Tijdens Operatie Plunder staken het Britse Tweede Leger en het Amerikaanse Negende Leger op 13 maart 1945 de rivier de Rijn op verschillende plaatsen over. Het Eerste Canadese Leger werd verantwoordelijk voor de bevrijding van Nederland, het Britse Tweede Leger voor de bezetting van Noordwest-Duitsland en de bevrijding van Denemarken en het Amerikaanse Negende Leger vormde de noordelijke vleugel voor de omsingeling van het Ruhrgebied. Op 4 april 1945 werd het Amerikaanse Negende Leger weer overgeheveld naar de 12e Legergroep.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »